espati.lv

Garšīgi un negrēkojot... Pirmā sērija - produktu izvēle

Garšīgi un negrēkojot... Pirmā sērija - produktu izvēle

Autors: Dzintra Auziņa
Foto: shutterstock.com
2008. gada 14. oktobris

>   Izdrukāt
>   Nosūtīt
Ir simt un viens padoms, kā ēst un nepārēsties, kā apmānīt izsalkuša ķermeņa izmisīgos signālus pēc barības, kā skaitīt kalorijas un pareizi vērot svaru... Ja mēģinātu to visu ievērot, dzīve paietu nebeidzamā skaitīšanā un pašpārmetumos. Taču iespējams arī citādi – tā, lai kaza dzīva un vilks paēdis. Šoreiz par to, kā izvēlēties pareizos produktus, lai maltīte būtu veselīga, saturētu pēc iespējas mazāk kaloriju un tomēr garda.

Lai kā tevi kaitina vārds pareizi, šoreiz tam ir nozīme. Jo taisnība – apaļīguma iemesls visbiež?k ir tas, cik daudz un ko apēdam, nevis slinka vielmaiņa. Tātad, jau nolūkojot produktus, liec grozā pareizos!

Maize. Bez tās nevar! Kaloriju skaits jebkuras šķirnes maizītei iespaidīgs, taču veselīgāka noteikti būs īsta rupjā un pilngraudu ar sēkliņām, kliju vai burkānu piedevu, kas zarnu traktu izslaucīs gluži kā ar slotu.

Laiku pa laikam brokastīs jāēd putra, kas arī veic slotas funkcijas un jutīgu kuņģi sagatavo vēlākām maltītēm. Veselīgākās tās, kas mazāk attīrītas no klijām un ir rupjākas. Atceries, putru vīra ?den?; ja garšo piens, to vari pievienot vārīšanas beigās. Nepērc ātrvārāmās putras paciņas, īpaši, ja tās bagātinātas ar augļu un ogu piedevām. Izklausās labi, taču garšas uzlabošanas nolūkā tās papildus satur pārāk daudz saldvielu un arī konservantu, lai būtu veselīgas. Kas liedz putrai pievienot svaigas ogas un augļus vai pašvārīta ievārījuma karotīti!ī Lieliski garšo putra, kurā iekaisīti sasmalcināti ž?v?ti augļi – aprikozes, plūmes, rozīnes. Tiek gan saldums, gan organisms saņem bagātīgu kālija devu, kas patīk sirdij. Turklāt savu reizi putra var aizstāt pusdienas birojā – sausās zupas, kas ērti pagatavojamas, taču patiesībā ir īsts sāls un E vielu koncentrāts.

Neaizraujies ar jogurtiem, īpaši, ja tie saldināti! Tu maldies, ja uzskati, ka jogurta vienīgais sliktums ir tauku daudzums. Visbiež?k tie ir tikai daži procenti, taču cukura (ogļhidrātu), kas piegādā ātro enerģiju un pārvēršas tauku mētelītī, tajos ir nesalīdzināmi vairāk. Š? paša iemesla dēļ nelāpies ar mazu jogurtiņu, ja vakarā moka izsalkums. Līdzīgi darbojas arī vīnogas, kurās cukuru ir īpaši daudz. Ieteicamāks un nesalīdzināmi veselīgāks ir kefīrs ar bifido baktērijām vai tīrkultūra, kam vari pievienot ogas, augļus, ievārījumu vai medī karamelizētas pārslas. Ar kaltētu un sarīvētu rupjmaizi.

Siers ir brīnišķīgs produkts, taču, ja to lieto ar mēru. Diētas ārsts Andis Brēmanis trāpīgi teicis – treknajam sieram jābūt kā greznai brošai, ko nenēsā (neēd) katru dienu, bet tikai svētku reizē. Ikdienā iztiekam ar liesu sieru, svaigo sieru, mocarellu vai knapsieriņiem. Lai garšu daž?dotu, piemēram, no mocarellas var pagatavot šādus salātus – sagriež tomātus, gurķus, pievieno mocarellas gabaliņus un olīvas, bazilika lapiņas un pārslaka ar citrona sulu un olīveļļu.

Dārzeņi un augļi. Daudz, ļoti daudz un svaigi! Tāpēc īpaša nozīme ir kvalitātei. Ja iespējams, iegādājies bioloģiskajās saimniecībās audzētos. Nenoniecini ābolu, kam izskats nav tik glancēts kā lielveikala stendā nopērkamajam importniekam, taču nebaidoties vari to apēst ar visu miziņu. Pārbaudīts fakts – vislabākie, visveselīgākie un vispiemērotākie ir tie, kas auguši tajos pašos platuma grādos, kur dzīvojam. Un, jo tālāk uz ziemeļiem, jo visu bioloģiski aktīvo vielu augļos un ogās vairāk – lai pagūtu ienākties, augs visiem spēkiem tver katru saules stariņu, tāpēc pats izaug mazāks nekā tā dienvidu brālis, taču ir īsts koncentrāts. 

Vislabāk zaļumus vienkārši nomazgāt un ēst pilnām mutēm. Ja gatavo lapu salātus, negriez tos ar nazi, bet saplucini ar rokām, jo tajos esošais C vitamīns necieš metāla pieskārienu un iet bojā. Tas pats notiek, ja blenderī gatavo svaigu ogu mērcītes, tāpēc labāk tās vienkārši rupji saspaidi ar koka vai plastmasas karoti.

Dzērieni, arī ūdens. Tā kā cilvēks lielākoties sastāv no ūdens (līdz pat 80%), ir ļoti svarīgi, ko tu dzer. Atradinies no kolas un citiem saldinātajiem dzērieniem – veldzējot slāpes, vienlaikus būsi uzņēmusi baigo kaloriju daudzumu. Pierodi iztikt ar ūdeni, vēlams negāzētu. Mājās vari piepildīt lielu stikla krīzi (lai redzams, kas tajā iekšā) ar ūdeni, kurā iekaisi laima šķēlītes, arbūza, melones gabaliņus un piparmētras lapiņas. Garšo labi, kaloriju tikpat kā nemaz un acīm prieks.
Ideāls dzēriens ir svaigi spiestas sulas, jo organisms saņem visus vitamīnus, minerālvielas un bioloģiski aktīvās vielas. Diemž?l tam iet secen šķiedrvielas, kas spiešanas procesā tiek mehāniski atdalītas, tāpēc vēl labāk un pareizāk augļus vienkārši apēst. Nekas pārāk labs nav ilgi glabājamās sulas, kas parasti gatavotas no koncentrātiem, satur konservantus un garšas pastiprinātājus. Tomēr, ja nav veselīgākas alternatīvas, labāk dzert tādas nekā neko.

Gaļa un tās izstrādājumi. Šim stendam visgrūtāk paiet garām aromātisko kūpinājumu dēļ, roka tā vien sniedzas pēc dāma smaržojoš? šķiņķa un desiņām. Nenoliedzami gardi, taču grūti būs atrast produktu, kas slēpj tik daudz sāls, E-vielu, konservantu, garšas pastiprinātāju un krāsas uzlabotāju. īsta māna veselībai! Ja esi gaļēdāja un atturība no citu apēšanas sagādā mokas, izmēģini šādu ieteikumu – nopērc vislabāko liesu liellopa vai citas gaļas fileju, liec katliņā nelielā ūdens daudzumā, pievieno sīpolu, ķiploku un daudz visādu garšaugu (izņemot sāli) un izvāri. Brokastīs vai launagā būs garda un sātīga piedeva uz maizītes vai pie salātiem. Sāls vietā izmanto mārrutkus vai sinepes. Gaļas tops: truša gaļa (visvērtīgākā un liesākā), jūra, jaunlopa, tītara, vistas un kā pēdējā – cūciņa.

Un vēl – pieradini sevi ignorēt gatavo izstrādājumu stendus. Burciņu, kārbiņu un pudelīšu saturs noteikti rada satraukumu mūsu garšas kārpiņām, taču vienlaikus bojā garšas izjūtu un nodara lielu kaitējumu veselībai. Apskaties, cik gramu sāls satur čipsu paka vai marinētu gurķīšu burka, un apdomā, kā mainīsies tavs svars, jo sāls piesaista ūdeni un aizkavē šķidruma izdalīšanos no organisma. Vai tev to vajag? Labāk lai pikantie našķi pilda brošas lomu tāpat kā treknais siers.

Nobeigumā vēl viens pārbaudīts padoms – neej veikalā izsalkusi vai stresaina. Badā esot, roka patiepsies pēc daudz kā nevajadzīga, savukārt stresu ļoti bieži izdodas noēst. Ij nemanīsi, ka, aizverot veikala durvis vai iekāpjot auto, jau būsi iztukšojusi sāļo riekstiņu turzu.

Nākamreiz par to, kā pašai pagatavot pikantu tomātu mērci (ar ko aizstāt sāļos kečupus), daž?dus veselīgus dresingus un citas mērces, arī – kā izcept gaļu bez taukvielām.



Saistītie raksti

LABĀKIE vingrojumi SKAISTAM augumam

TIEVĒŠANA pēc Mēness fāzēm jeb MĒNESS fāžu DIĒTA

DIĒTA ne vienmēr ir risinājums cīņā ar LIEKO SVARU

Greipfrūtu diēta – ātram rezultātam

DIĒTA bez rezultātiem - vai vainīga VIELMAIŅA?



Pastāsti draugiem: draugiem.lv twitter.com twitter.com

> Komentēt

kontakti    |    reklāma    |    espati.lv    |    kļūsti par autoru    |    saistību atruna