espati.lv

5 dažādas ZUPU receptes KATRAI gaumei

5 dažādas ZUPU receptes KATRAI gaumei

Autors: Anna Eglīte
Foto: bigstokphoto.com
2010. gada 17. augusts

>   Izdrukāt
>   Nosūtīt

Mūsu ēdienkarte būtu krietni vien nabadzīgāka, ja tajā nebūtu zupu. Līdzko senais cilvēks izdomāja, kur ieliet karstu šķidrumu, lai tas neiztecētu ārā, aptuveni 6000 gadus pirms Kristus, aizsāka vārīt un ēst pirmās zupas. 

Mūsdienās to dažādība jau ir tik plaša, ka zupu var droši saukt par vienu no demokrātiskākajām maltītēm. Dzidras, gandrīz caurspīdīgas, vai biezas, kuras vairāk līdzinās sātīgam sautējumam – franču, ķīniešu, krievu, meksikāņu, vācu... vārot dažādas zupas, to radītājs īsteno mazu gastronomisku ceļojumu uz zemi, kur meklējumi pirmsākumi viņa gatavotajai virai. Rudens ir brīnišķīgs laiks zupām, jo šobrīd mūs vēl varam maksimāli izbaudīt to daudzveidību un veikt ziemas mēnešiem gluži vai nepieņemamu izvēli – ēst aukstu, vai karstu zupu.

Andalūziešu gaspačo
15 lieli, gatavi tomāti
4 mazie dārza gurķi
3 saldie pipari
5 lielas ķiploka daiviņas
3 – 4 šķēlītes sausas baltmaizes (ieteicams – kliju)
Liels sarkanais sīpols
125 ml olīveļļas extra virgin
4 ēdamkarotes sarkanā vīna etiķa
1 ēdamkarote rupja maluma sāls
Neliela pētersīļu buntīte
Auksts ūdens, tomātu sula, vai sarkanais vīns pēc garšas

Sāli kopā ar ķiploku daiviņām sasmalcina piestā. Salauž gabaliņos sauso maizi un saberž kopējā masā ar ķiplokiem un sāli. Mazā straumītē, turpinot smalcināt, pievieno olīveļļu – tā, lai pakāpeniski veidotos viendabīga masa. Traukam uzliek vāciņu vai nosedz ar foliju un ļauj masai pusotru stundu ievilkties. Sīpolu smalki sagriež, ieber bļodiņā un pārlej ar etiķi. Tomātus uz minūti iemērc verdošā ūdeni, lai vieglāk būtu noņemt mizu. Tos sagriež četrās daiviņās un izņem sēkliņas. Gurķus nomizo. Piparu apsmērē ar olīveļļu eļļu un uz desmit minūtēm liek sakarsētā (200 grādu) krāsnī līdz uz tā virskārtiņas parādās brūngani laukumiņi. Izņem no cepeškrāsns, liek traukā un nosedz uz 5-6 minūtēm. Pēc tam noņem miziņu un atdala vidusdaļu ar sēklām. Pētersīļu lapas sagriež nesmalcinot. Dārzeņus pakāpeniski liek blenderī ikreiz samaisot jau iegūto masu ar klāt pievienojamo porciju. Pievieno sīpolus, kas pievilkušies ar etiķi un noslēgumā – piestas saturu (ķiplokus, sāli, saberzto maizi un eļļu). Kad masa kļuvusi pilnībā viendabīga, to ievieto ledusskapī – vēlams – uz astoņām stundām. Liekot uz šķīvja klāt pievieno mazliet vēsa ūdens, tomātu sulas vai arī vienādās daļās savienotu ūdeni ar sarkano vīnu. Gaspačo var pasniegt gan šķīvī, gan krūzē, jo, piemēram, spāņi to uzskata drīzāk kā dzērienu, nevis zupu.

Meža sēņu zupa
1 kg meža sēņu
2 litri sēņu vai vistas buljona
Liels sīpols
3 lauru lapas
100gr sviesta
50gr miltu
50ml saldā krējuma
75ml konjaka
Timiāna lapiņas
Malta paprika
Krējums
Dilles

Sēnes un sīpolu sagriež. Katliņā izkausē 50 gramus (pusi) sviesta un pievieno miltus, lai veidotos mērce. Karsē iegūto masu, maisot, līdz pazūd kunkuļi. Pannā izkausē atlikušos 50 gramus sviesta un apcep tajā sīpolus. Pievieno sēnes un cep līdz tās sāk sulot. Pannas saturu pārliek katliņā, pievieno lauru lapu, timiāna lapiņas, maltos papriku, pārlej ar buljonu un uz lēnas uguns vīra 30 minūtes. Pielej sviesta un miltu viendabīgo mērci un rūpīgi samaisa. Pievieno putukrējumu, konjaku un vīra uz lēnas uguns vēl 30 minūtes. Uz šķīvja, pirms liet zupu, liek karoti krējuma un sasmalcinātas dilles.

Okroška
100gr svaigu gurķu
100gr redīsu
100gr kartupeļu
1 sīpols
1 burkāns
Buntīte diļļu
Buntīte loku
ēdamkarote sinepju
6 ēdamkarotes trekna krējuma
100gr liellopa mēles
4 olas
3 melno piparu graudu
1 litrs kvasa

Kartupeļus novāra ar visu mizu, atdzesē un noņem miziņu. Kartupeļus, redīsus un gurķus sagriež nelielos, vienādos gabaliņos un aplej ar nelielu daudzumu kvasa. Smalki sagriež dilles un lokus. Pēc izjūtas var sasmalcināt arī svaigus pētersīļus, salātu lapas un/vai piparu. Uz divām stundām kopā ar notīrītu sīpolu, burkānu, trīs pipariem sālītā ūdenī liek vārīties mēli. Lai pārbaudītu gaļas gatavību, to pa laikam pabaksta ar nazi. Ja asmens viegli iet iekšā, gaļa ir novārīta. To liek zem auksta ūdens straumes, novelkot „miziņu”, kas ir ap mēli. Kad gaļa atdzisusi, to sagriež tik pat smalki kā dārzeņus. Cieti novāra olas. Pārgriež uz pusēm. Dzeltenumus izņem no baltumiem un sasmalcina, vai izrīvē caru sietiņu. Tiem pievieno sinepes, krējumu un samaisa līdz izveidojas viendabīga masa. Ja kārojas, lai okroška būtu asāka, iegūtai masai var likt klāt smalki sakapātus zaļos lokus, bet sinepes aizstāt ar rīvētu mārrutku. Masai no dzeltenumiem, sinepēm un krējuma pielej kvasu, pievieno sāli un rūpīgi samaisa. Garšai jābūt bagātīgai, bet konsistencei – pabiezai. Pirms liešanas šķīvjos, katrā no tiem liek nelielu daudzumu sasmalcināto dārzeņu, mēli, zaļumus, karoti krējuma un olas baltuma daiviņu. Pārlej ar sagatavoto zupu. 

Zaļo zirnīšu un piparmētru zupa 
600gr zaļo zirnīšu (svaigu vai saldētu) 
1 neliels baltais sīpols 
50gr sviesta 
300ml vistas buljona
100ml trekna saldā krējuma
1 laims
Piparmētru buntīte

Sīpolu notīra un smalki sakapā. Laimam norīvē miziņu. Sagriež piparmētru lapas, pievieno laima miziņu un abus kopā vēlreiz ar nazi sasmalcina. Uz pannas izkausē sviestu un apcept tajā sīpolus, neļaujot tiem iegūt zeltaino nokrāsu. Katlā uzkarsē vistas buljonu, saber zirnīšus un pievieno sīpolus. Kad zupa sāk vārīties, atstāj to uz uguns vēl 3 minūtes. Pēc tam ļauj zupai atdzesēties līdz tā vairs nav karsta. Liek blenderī sasmalcināt. No jauna ielej katlā un pievieno pusi saldā krējuma (50 gramus), pusi piparmētru lapu un laima miziņas maisījuma. Zupu liek uz lēnas uguns un pastāvīgi maisot ļauj vēlreiz sasniegt vārīšanās temperatūru. Noņem no uguns, uzliek vāku un atstāj 10 minūtes ievilkties. Pirms liet zupu šķīvi, katrā liek karoti saldā krējuma un mazliet sasmalcinātu piparmētru ar laima miziņu. Zupa ēdama gan auksta, gan uzsildīta.

Cariskā zivju zupa 
2l vistas buljona
800gr sāku 2 – 3 upes vai jūras šķirņu zivis pēc izvēles (neizmantot siļķveidīgās
zivis, raudas, plaužus un bullīšus)
500gr zandarta
4 kartupeļi
2 burkāni
2 sīpoli
1 tomāts
1 saldais pipars
50 gr sviesta
1 lauru lapa
2 jēli olu baltumi
75ml šņabja
Svaigi zaļumi, sāls, pipari pēc garšas

Zandratam notīra zvīņas un izņem iekšas. Nogriež galvu, asti, spuru un rūpīgi nomazgā. Sākās zivis arī nomazgā un attīra no iekšām. Zandarta galvu, asti, spuras kopā ar sīkzivīm liek gatavā vistas buljonā un vīra aptuveni 15 – 20 minūtes līdz zivs ir gatavas. Buljonu nokāš caur smalku sietu vai vairākiem marles slāņiem. Sākās zivis izmet. Zandarta fileju sagriež nelielos gabaliņos un liek tīrajā buljonā vārīties. Nosmeļ putas un ļauj zivij vārīties aptuveni 15 – 20 minūtes līdz filejas gabaliņi kļūst mīksti. Tad tos izņem ārā no zupas katla. Notīra burkānu un sīpolu un sagriež nelielos gabaliņos. Saputo olas baltumus, pievienojot tiem sīpolus un burkānus un ielej iegūto masu zupā. Liek katlu no jauna uz lēnas uguns un vīra 40 minūtes līdz olas baltums iesācis sevī visus zivju duļķus. Zupu vēlreiz nokāš, izlejot caur smalku sietu vai marli. Olas baltumus un dārzeņus izmet. Otru burkānu un sīpolu notīra, sagriež nelielos gabaliņos. Tomātu sagriež mazās šķēlītēs. Piparam izņem sēklas un vidusdaļu un sašķēlē nelielās, īsās daiviņās. Uz pannas sakarsē sviestu un apcep tajā sīpolus un burkānus līdz tie iegūs zeltainu krāsu. Pievieno tomātus un piparu un sautē aptuveni 10 minūtes. Kartupeļus tikmēr notīra, sagriež daiviņās un novāra līdz daļējai gatavībai. ņem tīru katlu, liek tajā kartupeļus, pannā sautētos dārzeņus un zandarta gabaliņus. Aplej to visu ar buljonu, pievieno šņabi, lauru lapu, sāli un piparus. Uzliek uz straujas uguns un sagaida līdz zupa tikko sāk vārīties. Uguni nogriež, izņem un izmet lauru lapu, katlam uzliek vāku un ļauj zupai ievilkties. Zivju zupa ir ideāli garšīga ar glāzīti auksta šņabja un plānajām pankūkām, kuras var pildīt ar smalki kapātas vārītas vistas (vai vārīta zandarta smalki sagrieztu fileju), olām, zaļumiem un apceptu, kapātu sīpolu.

 





Saistītie raksti

Zaļo ZIRNĪŠU zupa ar piparmētrām

Ingvera, ķirbja un burkānu biezzupa

AUKSTĀ ZUPA 16 dažādās receptēs

Borščs jeb BIEŠU zupa

AUKSTĀ ZUPA - 3 dažādas receptes



Pastāsti draugiem: draugiem.lv twitter.com twitter.com

> Komentēt

Vot ta!!! (viesis), 2010. gada 18. augusts, 15:35

Nekad, izradas, neesmu edusi istu okrosku, ieprieks visi bijusi tikai pakaldarinajumi.

Ziņot par nekorektu komentāru
Kita (viesis), 2010. gada 19. augusts, 01:02

Okroška īstenībā ir ļoti interesanta zupa. Vasarā pat diezgan jauki ieēst. Vismaz reizi visiem ir jānogaršo īsta okroška.

Ziņot par nekorektu komentāru
gandrīz pierunājāt (viesis), 2010. gada 19. augusts, 09:18

Man vispār tomātu zupas - nu tā. Bet šitas Gaspačo izlasās nu TIK garšīgs, ka taisni stiepjas roka pagatavot.

Ziņot par nekorektu komentāru
Sienāze (viesis), 2010. gada 19. augusts, 09:29

Zinu, ka okroškai pat to kvasu taisa patstāvīgi, nevis veikalā nopērk. Nu tas tādam jau completely autentiskumam un dabiskuma cienītājiem. Kvasa gatavošana gan ir baigā ķēpa, bet mana oma, piemēram, ar to noņēmās ne aci nemirkšķinot.

Ziņot par nekorektu komentāru
iejautāju (viesis), 2010. gada 19. augusts, 09:45

Oiiiii...ZIVJU ZUPIŅA. Es pat lasot recepti, smaržu pat izbaudīju. Pilna mute siekalām. Kādreiz Enriko pulktenī bija dievīga laša zupa, a tagad pulkstenis ciet un jādomā, kur pusdienās pie šitāda garduma tikt. Kur vēl centrā ir labas zivju zupiņas????

Ziņot par nekorektu komentāru
1  2  3  4  


kontakti    |    reklāma    |    espati.lv    |    kļūsti par autoru    |    saistību atruna