espati.lv

Ievārījuma pagatavošanas zinības iesācējām

Ievārījuma pagatavošanas zinības iesācējām

Autors: Zanda Kozlovska
Foto: Dansukker
2009. gada 21. jūlijs

>   Izdrukāt
>   Nosūtīt
Viss reiz notiek pirmo reizi. Tu pirmo reizi pagaršo saldējumu, pirmo reizi palīdzi mammai virtuvē, pirmo reizi iem?lies un vīri savu pirmo ievārījumu ziemai. Vienalga, vai dari to taupības nolūkos vai jaunu garšu meklējumos, šai procesā ir kaut kas vienreizējs, neatkārtojams un salds. Nu gluži kā atmiņas par bērnības smaržu, kas plūda no virtuves zapšu vārīšanas laikā.

Man pat šķiet, ka ievārījuma vārīšana ir kaut kas līdzīgs jaunkundzes iesv?t?šanai pieaugušo kārtā. Bērnībā tu makš?er?ji puti?as no bļodas, ko nosm?lusi mamma un vecmamma. Uzsākot pirmās patstāvības gaitas, ar mazliet garu ģīmi ledusskapja plauktā noliki omes rūpīgi g?d?t?s zaptsburkas, kas lieliski noderēja br?žos, kad savas lielās dzīves pirmsākumos visa nauda iztērēta un leduskskap? svilpo vējš.

Bet tad pienāk brīdis, kad saproti – IR LAIKS vārīt pašai savu zapti. Tādu, kas garšo daudz labāk par veikalā pirktaj?m, tādu, kuru nav bail ēst pēc daudzo E vielu un citu ķīmisko uzlabotāju saraksta iepazīšanas. Un apgūt šo prasmi, lai pēc gadiem, nodotu to tālāk savai meitai vai vedeklai kā vērtīgu dzimtas mantojumu.

Kāpēc to vajag?
Radio un televīzija dudina par krīzes iespaidu uz Latviju, un ne vienai vien līdz šim gluži gaisīgai būtnei prātā pavīd doma, kā nodrošināties nākotnei. Tie, kuriem ir daudz naudas, liek to zeķē vai ārvalstu bankās, vēl citi tērē uz nebēdu, tā sakot, priecājas, kamēr vēl var, bet daudzās sievietēs mostas sensen? dziļa – vilkt mig? krājumus ziemai.
Tad nu atkal kļūst aktuāls jautājums par vārīšanu, gurķu marinēšanu un kāpostu sk?b?šanu. Tikai stop! Neceri, ka pilni pagraba un ledusskapja plaukti pašgatavotu labumu tev nesīs finansiālu stabilitāti.
Viens no lielākajiem maldiem ir tas, ka pašv?r?ts ievārījums ir lētāks. Protams, ja ogas atved no saviem lauku radiem, varbūt tad tā arī ir. Tomēr pirkt ogas vai tērēt benzīnu attēlam un dažk?rt neveiksm?gam braucienam uz mežu, iegādāties cukuru un tērēt elektrību vārīšanas procesam nemaz nav tik lēts prieks. Bieži vien ekonomiskāk sanāk nopirkt veikalā akciju laikā gatavās zaptes burciņas. Protams, to garša ne tuvu nelīdzinās mājās v?r?tajiem labumiem. Un arī sajūta nav tā, kad ziemā pie rīta putras vari pielikt pašas čaklajām rociņām gatavotu zaptes piciņu. 

Instrumentu sagatavošana
Kopš cukurs vairs nav deficīts un burciņas paliek pāri no daudzajiem ikdienā ap?stajiem produktiem, sagatavoties ievārījumu sezonai nav nekādas grūtības.
Vispirms sagādā burciņas, kurās ievārījumu glab?si. Te lieliski noderēs stikla burciņas, kuras pirms lietošanas ar karstu ūdeni kārtīgi izmazgā. Lūkojies, vai burkas vāciņš nav saglabājis kādu svešu pikantu smaržu. Tu taču nevēlies, lai tavs aveņu ievārījums būtu ar marinētu gurķu garšu. Ja gribas, lai zaptes būtu ne tikai funkcionāls papildinājums ziemai, bet arī estētisks baudījums, vari iegādāties speciālās ievārījuma burciņas tuvējā lielveikalā vai, piemēram, Jysk veikalā. Protams, čaklas rokas otrreiz?j?s lietošanas burciņas var padarīt skaistākas, apl?m?jot tās ar skaistiem uzrakstiem un p?rsienot vāciņu ar auduma vai papīra gabaliņu.
Izvēloties burciņas, ņem vērā arī to lielumu. Ja ievārījuma ēdāju loks ziemā būs mazs un vienu burciņu tukšosiet ilgu laiku, izvēlies mazāka izmēra trauciņus. Savukārt lielām saim?m vai d?š?gam gardēdim piemērota arī lielāka izmēra burka.

Vēl tev būs nepieciešams katliņš ievārījuma vārīšanai – jo katliņš lielāks, jo vairāk salduma varēsi pagatavot vienā piegājienā. Lai gan neliela daudzuma daž?du zapt?šu vārīšanai lieliski noder vidēja un pat maza izmēra katliņi.

Nebūt ne obligāts, tomēr dzīvi atvieglojošs insturments ir sietiņš. Tajā vieglāk nomazgāt ogas pirms to apstrādes.

Un, protams, neaizmirsti par lielo karoti (koka) ievārījuma maisīšanai un putu nosmelšanai.

Visbeidzot, ja vēlies būt precīza un nelietot pārāk daudz cukura, tev noderēs svari. Lielākoties ogu un cukura attiecība ievārījumos ir stingri definēta. Tāpēc, ja zini, cik kilogramu ogu esi nopirkusi un godprātīgi tās visas gatavojies savārīt ziemai, bez šā pal?gr?ka vari iztikt. Protams, ja pārdevēja tirgū bijusi godīga :).

Izejvielas
Visu ievārījumu divas galvenās sastāvdaļas ir ogas (augļi) un cukurs. Klasiska ievārījuma recepte paredz, ka tik daudz, cik ir ogu, tikpat nepieciešams arī cukurs (saldām ogām vari ņemt uz kilogramu ogu 800 gramus cukura). Slaidās līnijas ievērotājām un veselīga dzīvesveida cienītājām ļoti patiks jaunie pektīna, želejas jeb ievārījuma cukuri, kuriem pievienotās dabiskās sastāvdaļas ļauj izmantot divas reizes mazāk cukura un ievārījumu vārīt īsāku laiku. (par šādu cukuru lasi mūsu iepriekšējā rakst?: http://garsasbaudas.espati.lv/index/view/raksts/Gardas-receptes-un-laba-ievarijuma-noslepums---cukurs/id/1089/)

Vēl nepieciešamas piedevas – daž?du recepšu ievārījumiem var pievienot gan alkoholu, gan garšvielas vai riekstus, rozīnes un vēl daudz ko citu. Šeit nu atkal robežas nosaka vien pašas izdoma, veselais saprāts un garšas izjūta. Protams, pirmo reizi labāk izmēģināt citu ieteiktās receptes, tā sacīt, lai nezaudētu kāri mēģināt vēl.

Pamatu pamats
Viens no garš?g?kajiem un baud?m?kajiem ievārījumiem ir klasisks ogu ievārījums bez piedevām. Tādu vari vārīt no zemenēm, avenēm, ķiršiem, brūklenēm, āboliem, upenēm... Vārdu sakot, no visa, kas atrodams dārzā vai mež?.
Tātad vispirms iegādājies cukuru. Es ieteiktu ievārījuma cukuru, lai gan tas ir dārgāks, kopumā ievārījuma pašizmaksa būs mazāka, jo šis cukurs jālieto mazāk un ievārījums jāvāra īsāku laiku.

Izmazgā (ja vēlies, lai ievārījums glabājas ilgāk, burkas j?steriliz? un j?nož?v? uz dvieļa) un saliec nož?t burkas. ķeries pie ogām. Vispirms ogas rūpīgi nomazgā un atbrīvo no visa liekā, kātiņiem, kauliņiem vai miziņām (ja tās ir cietas, piemēram, āboliem). Nosver, lai gatavās ogas būtu divas reizes vairāk nekā cukura (ja izmanto parasto cukuru, attiecība ir 1:1), apber ar cukuru un ļauj ogām sasuloties. Pievieno pāris tējkarotes ūdens un liec katliņā uz uguns vārīties. Maisi un gaidi, kad ievārījums sāks tvaikot. Tad nogriez uguni mazāku un, ik pa laikam apmaisot, turpini vārīt 10 līdz 15 minūtes. Vai ievārījums gatavs, vari pārbaudīt, nedaudz katliņa satura uzlejot uz auksta trauciņa. Ja sarec, tas gatavs pildīšanai burkās. Nosmel putas un karstu ievārījumu pildi burkās, skrūvē ciet vāciņus un atdzesē pilnībā. Ja ievārījums notecējis gar trauka sāniem, nomazgā burciņas. Tad uzraksti uz tām, kas iekšā un kad vārīts. Liec vēsā vietā, lai gaida ziemu, kad pienāks zapšu baudīšanas laiks.
Un vēl, atceries, ka saldā smarža pievilina ne vien bērnus, bet arī lapsenes. Tāpēc, ja dzīvo vietā, kur šie lido?i mēdz laisties garām, laikā, kamēr vīri ievārījumu, turi logus ciet.


Plūmju želeja
1 kg plūmju novārījuma
800 g cukura


Plūmes noskalo, pārgriez uz pusēm, liec katlā un pārlej ar ūdeni. Vīri uz lēnas uguns, līdz augļi sāk jukt. Izberz caur ļoti smalku sietiņu. Gatavajam nov?r?jumam pievieno cukuru un vīri, līdz želeja, izlieta uz vēsa trauciņa, sarec. Pildi burkās.
Līdzīgi gatavo želejas arī no citiem augļiem


ķiršu ievārījums ar vaniļu
1,5 kg ķiršu
2 vaniļas pākstis
1 kg ievārījuma cukura
½ citrona sulas


ķiršus nomazgā, notecini sietiņā un atbrīvo no kauliņiem. Vaniļas pākstis gareniski pārgriez un izņem mīkstumus. Visas vaniļas daļas un ķiršus sajauc ar cukuru un liec divas stundas siltumā atsuloties un ievilkties. Pārvieto katliņā, pievieno citrona sulu (ja izmanto saldus ķiršus, vari ņemt vesela citrona sulu) un karsē, līdz ievārījums sāk burbuļot. Vīri uz vidēji stipras uguns aptuveni piecas minūtes. Pārbaudi, vai ievārījums rec, un liec burkās.

Aprikožu ievārījums
200 g ž?v?tu (tumšo) aprikožu
100 g svaigi spiestas ābolu sulas
2 citroni
800 g aprikožu ar iz?emtiem kauliņiem
1 kg ievārījuma cukura
3 krustnagliņas


Žāvētās aprikozes aplej ar ābolu sulu un no abiem citroniem izspiesto sulu. Liec katliņā un sakarsē līdz viršanas temperatūrai. Tad ļauj aprikozēm vienu stundu uzbriest. Svaigās aprikozes nomazgā, izņem kauliņus un sagriez šķēlītēs. Sajauc ar žav?taj?m un cukuru un ļauj pāris stundas nostāvēties, līdz ogas sāk suloties. Pievieno krustnagliņas un visu kopā vīri aptuveni 5 minūtes. Kad ievārījums uz šķīvīša sarec, pildi burkās un aizvāko.




Saistītie raksti

Virtuves padoms. Šoreiz par saldētavu

Rudens oga BRŪKLENE - 5 receptes

Pikantais ĒRKŠĶOGU ievārījums

ĀBOLU saldie ēdieni - 3 labas receptes

ĀBOLU BIEZENIS AR KANĒLI



Pastāsti draugiem: draugiem.lv twitter.com twitter.com

> Komentēt

Lita (viesis), 2009. gada 22. jūlijs, 06:19

Paldies par recepteem un padomiem!!!Sogad pirmo reizi veelos pagatavot ievaariijumu bet to pateicoties Juusu rakstam dariishu jo pirms tam neuzdroshinajos risket ar gatavoshanu(ievaariijumu)!

Ziņot par nekorektu komentāru
Māra (viesis), 2009. gada 22. jūlijs, 09:55

Oho! Ļoti ļoti patīkami, ka beidzot atgriežas vecās vērtības! Arī es nekad neesmu vārījusi ievārījumu, bet šīs receptes un raksti un arī situācija mudina tiešām iemēģināt roku.

Ziņot par nekorektu komentāru
Niks (viesis), 2009. gada 22. jūlijs, 18:24

Ir kādam patīkama pieredz ar melleņu ievārījumu?

Ziņot par nekorektu komentāru
Niks (viesis), 2009. gada 22. jūlijs, 19:24

Ja, shogad pirmo reizi savariju mellenes. Vienu porciju ar vaniliinu, otru ar kanēli + krustnaglinjaam + citronu sulu + riveta citrona mizinja. Traki garshiigi sanaaca abi.

Ziņot par nekorektu komentāru
Lita (viesis), 2009. gada 22. jūlijs, 21:19

Esmu noleemusi vaariit ievaariijumus arii no nektariiniem,persikiem uc eksotiskiem augljiem!kaadus auglju salikumus man labaak gatavot lai zaptes garsas proporcijas buutu ok?kads/kada varbuut vareetu padaliities gatavoshanas pieredzee!

Ziņot par nekorektu komentāru
1  2  


kontakti    |    reklāma    |    espati.lv    |    kļūsti par autoru    |    saistību atruna