espati.lv

MĒRCES grilētai GAĻAI un ne tikai - 5 receptes

MĒRCES grilētai GAĻAI un ne tikai - 5 receptes

Autors: Dzintra Auziņa
Foto: bigstockphoto.com
2008. gada 27. oktobris

>   Izdrukāt
>   Nosūtīt
Četrreiz paldies Dievam – ir mērce!
Pirmkārt, mērce var būt glābēja negaidītā situācijā, kad mājās ieveļas bariņš trokšņainu ciemiņu, taču ledusskapī ir tikai maisiņš burkānu un pāris gurķu, bet ar tām daž?m aizkavējušamies siera šķēlēm nevienu neaizbāzīsi.
Otrkārt, tā ir vienkārši un ātri pagatavojama, turklāt pat vienkāršu dārzeni, grauzdētu maizes gabaliņu vai grilētas gaļas šķēli pārvērš izcilā maltītē ar bagātīgām garšas niansēm.
Treškārt, mērce ir mērce, nevis zupa, un tās nevajag daudz, tāpēc nebūs lieli naudas ieguldījumi.
Ceturtkārt, mērci var pagatavot tādu, lai visi tevi slavē, pašai garšo un ir ļoti veselīgi.

Iespējams, ir vēl vairāki iemesli, kāpēc būtu jāuzteic mērce. Nu, piemēram, tā ļauj būt radošai un izmēģināt, kāda mērce ar kādu dārzeni sadzīvo labāk, kādi garšaugi un eļļas veido garšas kārpiņām vispatīkamāko buķeti, u. tml. Pamazām pilnveidojot savu radošo dzirksti, varbūt izveidosi savu mērci, ar kuru pārsteigt, iepriecināt un lepoties.

Mērces nosacīti var iedalīt divās lielās grupās – tādās, ko gatavo, mehāniski sajaucot sastāvdaļas, un tādās, kas top karsējot. Piedāvāsim tev divas ilgās receptes, kurās mērce jāvāra, un trīs ātrās, ko var uzburt pavisam vienkārši.

Tomātu mērce (alternatīva kečupam)
1 kg mīkstu (var būt pārgatavojušies) tomātu
1 liels burkāns
2 daiviņas ķiploka
saišķītis bazilika, selerijas un citu zaļumu pēc izvēles
zariņš rozmarīna vai timiāna
lauru lapa, pipari
3 ēdamkarotes olīveļļas
2 ēdamkarotes maiga ābolu etiķa
cukurs un jūras sāls (vienādās attiecībās) pēc garšas
Sadurstītus tomātus uz mirkli iemērc verdošā ūdenī, novelk miziņu un sagriež vai saspaida. Burkānu smalki sarīvē, ķiplokus izspiež. Sakarsē katliņā olīveļļu, apcep burkānus, pievieno tomātus, lauru lapu un uz lēnas uguns karsē apmēram pusstundu. Tad pievieno etiķi, svaigos garšaugus, ķiplokus, sāli, cukuru un turpina karsēt desmit minūtes. Ja vēlas pilnmiesīgāku un maigāku garšu, reizē ar burkāniem var pievienot sablenderētu saldo papriku. Arī garšaugus iespējams variēt pēc saviem ieskatiem.
Karstu pilda mazās burciņās, aizvāko un atdzesē. Lieto kečupa vietā.

Izmēģini!
Šo mērci var sajaukt ar apceptiem šampinjoniem un/vai liesu malto gaļu (nedaudz visu kopā pakarsē) – iegūsi kaut ko līdzīgu populārajai Boloņas mērcei, ko izmanto kā aizdaru pastai.

Dzērveņu (brūkleņu) čatnijs
1 kg ogu
2–3 sarkanie sīpoli
200 g cukura
200 ml ābolu etiķa
ēdamkarote jūras sāls
dažas krustnagliņas un gabaliņš kanēļa mizas
Kajēnas pipari pēc garšas
Sasmalcina sīpolus un kopā ar pārējām sastāvdaļām liek katliņā. Uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, vīra apmēram stundu vai vairāk, līdz mērce iebiezē.
Š? mērce patiks kontrastu cienītājiem, jo tajā saldais pretstatīts skābajam un sāļajam. Ogu vietā var izmantot arī tomātus, plūmes, bietes, pievienojot nedaudz vairāk cukura, sāls un etiķa, kā to dara čatnija mājvietā Indijā, kur tas saņēmis savu čaukstīgo nosaukumu un kur tam pievieno arī daž?dus eksotiskus augļus, piemēram, mango.
Tā kā šo mērci vīra ļoti ilgi, tā arī ilgi uzglabājama.
ļoti pikanta, taču izcila piedeva pie grilētas gaļas un dārzeņiem. Lai gan vienkārši gatavojama, tā ir mērce, lai pārsteigtu. 

Visparastākais dresings
vienādās daļās pirmā spieduma olīvu eļļa un nedzidrināts ābolu etiķis
saišķītis garšaugu (baziliks, timiāns, dilles, pētersīļi, lociņi – kas pieejams)
pāris daiviņu ķiploka
ķiplokus izspiež vai sasmalcina, garšaugus smalki sakapā. Visu sajauc ar eļļu un etiķi.
Pēc saviem ieskatiem droši var mainīt gan pašas sastāvdaļas, gan to attiecību. Piemēram, olīveļļu var aizstāt ar sezama, riekstu, ķirbju sēklu eļļu, bet etiķi ar ābolu vai apelsīnu, citronu sulu. Ja patīk saldāka, pievieno nedaudz medus vai cukura vai izvēlies saldāku biezsulu.

Zini!
Pirmā jeb aukstā spieduma olīveļļa (par to liecina uzraksts extra virgin (arī vergine) olive oil) tiek iegūta, olīvas izspiežot bez termiskas apstrādes, lai saglabātu specifisko aromātu, garšu un visas bioloģiski aktīvās vielas, tai skaitā arī organismam nepieciešamās nepiesātinātās taukskābes (omega-3 un omega-6).

Jogurta mērce
200 ml nesaldināta jogurta (var aizstāt ar tīrkultūru vai maztauku krējumu)
2 ēdamkarotes mārrutku
ēdamkarote medus
ābols
tējkarote sausā garšvielu maisījuma Anniņa bez sāls
Sarīvē ābolu skaidiņās un kopā ar mārrutkiem un pārējām sastāvdaļām iejauc jogurtā. ļauj garšām mazliet ievilkties.
Šai mērcei var būt ļoti daudz variāciju – mārrutkus var aizstāt, piemēram, ar sablenderētiem spinātiem, baziliku, selerijām, dillēm, lociņiem. Pikanta garša veidojas, ja pievieno sakapātus kaperus (tad mārrutkus var nepievienot).
Ideāli sader ar svaigiem dārzeņiem, ceptu vai vārētu gaļu. Nogaršo brokastmaizi ar aukstu cepeti, kas pārliets ar šo mērci (sviestu nezied!).

Gvakamole
2 gatavi avokado
citrons
2 tomāti
2 ķiploka daiviņas (vai vidēja lieluma sīpols)
čili pāksts
šķipsniņa jūras sāls un piparu
Avokado un tomātus rupji sablenderē, pievieno svaigi spiestu citrona sulu un sasmalcinātus ķiplokus (ja vēlas, var aizstāt ar sīpoliem), piparus un sāli un sajauc.
Garda, vienlaikus sātīga un vitamīniem ļoti bagāta. Sader ar grilētu liellopa gaļu.

Izmēģini!
Uzliec gvakamoli uz karstas sēkliņu grauzdmaizītes – mēli var norīt! Vai ietin zaļas salātlapas tūtiņā un pasniedz kā stilīgus salātiņus.

Lai garšo tev un taviem ciemiņiem!
 
Nākamreiz – kā cept bez taukvielām un dažas rosinošas receptītes par cepšanas tēmu.



Saistītie raksti

SAUTĒJUMI, kas SASILDĪS – 4 receptes

LAIMA marināde ZIVS gaļas šašlikam

Saldi-asā TERIJAKI marināde ZIVS gaļas šašlikam

ALUS marināde LIELLOPA gaļas ŠAŠLIKAM

SOJAS mērces un MEDUS marināde VISTAS ŠAŠLIKAM



Pastāsti draugiem: draugiem.lv twitter.com twitter.com

> Komentēt

kontakti    |    reklāma    |    espati.lv    |    kļūsti par autoru    |    saistību atruna