espati.lv

Maģiskais dzēriens kafija – tā ir vesela māksla!

Maģiskais dzēriens kafija – tā ir vesela māksla!

Autors: 1a.lv
Foto: bigstockphoto.com
18. oktobris

>   Izdrukāt
>   Nosūtīt

Tu atver acis no rīta, izstaipies gultā, piecelies sēdus un ievelc pēdas mīkstās čībās, uzvelc halātu, izberzējot acis mēro ceļu uz virtuvi, izdari dažas darbības un pievērtām acīm atplauksti smaidā, jo rokās turi svaigas un izcili gardas kafijas tasi, kuras aromāts Tevi apņem, ievedot jaunā un skaistā dienā. Bet kas tad īsti nepieciešams perfektas kafijas pagatavošanai? Uzzini to viedveikala 1a.lv speciālistu sagatavotajā rakstā!

Foto: Pixabay.com

Ar gribēšanu vien ir par maz
Protams, mīlestība pret kafiju ir pats svarīgākais, lai Tavs dzēriens izdotos teicams, jo kā gan kaut kas var neizdoties, ja to dara ar patiesu mīlestību un rūpēm! Tomēr ar to vien nepietiks, lai pagatavotu kafiju. Šim procesam ir nepieciešams:
●    kvalitatīvs ūdens;
●    kvalitatīva kafija;
●    kvalitatīvs aprīkojums.
Lieti noder arī zināšanas par kafijas mākslu, pareizu tās pagatavošanu un iekārtām, ar ko pagatavot šo maģisko dzērienu. Turpmāk rakstā lasi nelielu ieskatu katrā no šīm tēmām, lai arī Tu varētu pagatavot perfektu kafijas tasi ne tikai sev, bet arī saviem viesiem kādā kūku pēcpusdienā!

Dzīvības (un kafijas) pamatā ir ūdens
Turklāt kafijai neder kurš katrs ūdens – tās pagatavošanai vislabāk izmantot destilētu ūdeni, tomēr ne  vienmēr tas ir pieejams. Tad, lūk, arī citi parametri, pēc kuriem vadīties, lai iegūtu kvalitatīvu ūdeni tieši šī dzēriena pagatavošanai:
●    ūdenim OBLIGĀTI ir jābūt filtrētam;
●    ūdens pH līmenim jābūt neitrālam (6,5-7,5) – skābs ūdens dos skābu kafiju, sārmains padarīs to rūgtu un zudīs aromāts;
●    ūdens cietībai jābūt 5 grādu apmērā pēc vācu mērīšanas sistēmas.
Šāds ūdens ir ne tikai gardas kafijas viens no pamata “vaļiem”, bet arī nāks par labu Tavas tējkannas mūžam, jo tā mazāk aizkaļķosies un kalpos ilgāk, patērējot mazāk elektrības. Turklāt paturi prātā – vārošs ūdens kafijai NEDER, tam jābūt 90-95oC temperatūrā, citādi kafija būs rūgta un ne pārāk garšīga.

Foto: Pixabay.com
 

Vienā pupiņā – vesela pasaule
Katra kafijas pupiņa ir kā unikāls dabas mākslas darbs, ko tā izauklējusi savā šūpulī, lai varētu Tev sniegt vislabāko no tās. Patiesībā, dzerot kafiju, būtu jājūt visas četras pamata garšas – saldo, sāļo, skābo un rūgto. Kā to panākt? Lūk:
1.    jāizvēlas pareiza kafija – visgaršīgākās ir ARABICA kafijas pupiņas, kuras sniedz iespēju izbaudīt visas četras garšas;
2.    jāizvēlas nepārgrauzdēta un ne par maz sagrauzdēta kafija – viena būs rūgta, otra – skāba;
3.    TIKAI SVAIGI MALTAS PUPIŅAS dzērienam sniegs visu burvību, kas slēpjas katrā no tām, tādēļ ir vērts iegādāties savas kafijas dzirnaviņas un malt tieši Tavai krūzei paredzēto kafijas daudzumu;
4.    nozīme ir kafijas malumam – lūko, lai Tev būtu kvalitatīvas kafijas dzirnaviņas, jo tikai tās spēs nodrošināt vienmērīgu malumu;
5.    nepiededzini kafiju, to gatavojot – īpaši šis punkts attiecas uz tām kafijas mīļotājām, kurām ir kafijas automāti ar portfiltru (filtrkausiņu, kurā ieber maltu kafiju, nopresē, pievieno kafijas automātam un pa filtra radziņu sagaida iztekam gardu kafijas ekstraktu) – uzreiz, kā filtrs ievietots automātā, pa to jau vajadzētu tecēt ekstraktam. Tas nozīmē – liec filtru un spied pagatavošanas pogu vienlaikus, lai nepiededzinātu kafiju.
Interesants fakts, ko der zināt espresso mīļotājām – labs un kvalitatīvs espresso ir ~ 60 ml tilpumā un to sedz putu kārtiņa ar tīģera rakstu – “crema” (krema). Ja espresso tiešām ir labs, tad uz kremas uzkaisīts cukurs negrims, bet paliks turpat augšā. Bet tad, ja vēlies visu krūzes saturu ietilpināt 2 malkos, izmēģini “ristretto” – pašu stiprāko kafijas veidu – tas tilpuma ziņā ir vismaz uz pusi mazāks nekā espresso (~ 20-25ml) un vismaz 2x koncentrētāks.

Teicami darbarīki teicamam rezultātam
Tad, kad ir skaidrs, kāds ūdens un kafija nepieciešama perfektajam dzērienam, ir jānoskaidro, kāda mazā sadzīves tehnika vajadzīga kafijas pagatavošanai. Perfektam dzērienam nepieciešami:
●    ūdens filtri;
●    tējkannas;
●    kafijas automāti;
●    kafijas dzirnaviņas;
●    piena putotāji.
Protams, tam visam klāt ir jāpieskaita arī pičeri (trauki piena putošanai ar osiņu un snīpīti) un tādi piederumi kafijas automātiem kā tīrīšanas līdzekļi (atkaļķotāji un piena padeves sistēmas tīrītāji).

Foto: 1a.lv
Starp citu, viens no galvenajiem faktoriem, kādēļ kafija ir negaršīga, ir tieši netīrie kafijas automāti – pēc dzēriena pagatavošanas automātā paliek kafijas eļļa, kas pusstundas līdz stundas laikā oksidējas un rada nepatīkamu garšu, tādēļ ir svarīgi vienmēr rūpīgi iztīrīt kafijas automātu un tīras turēt arī kafijas dzirnaviņas.

Lai top Tava izcilā kafija!
Tagad, kad zini, kas ir nepieciešams lieliskas kafijas tases radīšanai, ir laiks to iegādāties! Ērts variants – viedveikals 1a.lv. Plašs kafijas gatavošanai nepieciešamo un daudzu citu preču klāsts ar līzinga iespēju, regulārām akcijām un piegādes pakalpojumiem – vairāk informācijas meklē 1a.lv mājaslapā!

 



Saistītie raksti

Kafija – labās un nevēlamās īpašības

Bauda, kuru es netveru - kafija

KAFIJA un TĒJA – 4 gardas receptes to izmantošanai ĒDIENOS

Kafija

Rīta kafijas vietā - ziepes



Pastāsti draugiem: draugiem.lv twitter.com twitter.com

> Komentēt

kontakti    |    reklāma    |    espati.lv    |    kļūsti par autoru    |    saistību atruna