espati.lv

MARINĒTI gurķi, tomāti, kabači un ķirbji - 8 dažādas receptes

MARINĒTI gurķi, tomāti, kabači un ķirbji - 8 dažādas receptes

Autors: K. Bērziņa
Foto: bigstockphoto.com
2011. gada 18. augusts

>   Izdrukāt
>   Nosūtīt

Klāt ir tas vasaras brīdis, kad palēnām sākas lielais rosības laiks virtuvē. Tad, kad visas vasaras veltes svaigā veidā jau nobaudītas, tiek sākti gatavoti krājumi ziemai. Vieni skābē, citi saldē, vēl kādi vāra, taču mēs šoreiz runāsim par marinēšanu. Konkrēti – par tomātu, gurķu, kabaču un ķirbju marinēšanu! Lasi tālāk, uzzini labākās receptes un meties marinēšanas maratonā arī tu!

MARINĒTI GURĶI
Gurķis, šķiet, ir dārzenis, kas varētu lepoties ar visvairāk marinējumos izmantotā dārzeņa statusu! Pats par sevi šis dārzenis satur līdz pat 97% ūdens, 3% šķiedrvielu, 40% kālija, 10% nātrija, 7,5% kalcija, 20% fosfora un 7% hlora. Tas ir arī vērtīgs joda avots. Gurķu sula normalizē asinsspiedienu, stiprina nervu sistēmu, uzlabo ēstgribu, stiprina asinsvadus, kā arī uzlabo atmiņu. Turklāt gurķis arī ir visai noderīgs skaistumam – tā sastāvā esošā silīcijskābe stiprina matus un rūpējas par skaistu ādu!

Gurķi saldi skābā marinādē:
Sastāvdaļas – 1 kg diezgan palielu gurķu, 1/2 l galda etiķa, 1/2 - 3/4 glāzes cukura, 6 - 8 krustnagliņas, kanēlis, mārrutka gabaliņš.

Gatavošana – gurķus nomazgā, nomizo, griež uz pusēm un izņem sēklas. Tālāk tos var sagriezt stienīšos vai kubiņos (pēc izvēles), sagrieztus liek bļodā vai burkā un pārlej ar etiķa šķīdumu. Pārlietos gurķus 12 stundas jātur aukstumā. Pēc noteiktā laika etiķi no gurķiem nolej, savāra to ar cukuru un pārējām piedevām. Marinādē ieliek gurķus un vāra uz lēnas uguns, līdz tie kļūst caurspīdīgi, bet nesavārās! Gurķus saliek burkā, bet marinādi savāra vēl stiprāku, tad lej uz gurķiem. Visam klāt pieliek nevārītus mārrutkus. Atdzesē, aizvāko un uzglabā vēsumā.

Gurķi ķiploku marinādē:
Sastāvdaļas – gurķi, 3 ēdamkarotes sāls, 200 g cukura, 200 g 9% etiķa, 200 g eļļas, 1 ēdamkarote malti melnie pipari, 100 grami saspiesta ķiploka (ja garšo, var likt arī vairāk).

Gatavošana – gurķus nomazgā un sagriež stienīšos. Saber bļodā vai kādā citā traukā un liek virsū visas sastāvdaļas, notur aptuveni četras stundas. Pēc tam gurķus liek burciņās, pārlej ar marinādi, kas sanākusi no gurķu sulas, sterilizē aptuveni 10 minūtes, aizvāko un griež otrādi! Kad burciņas atdzisušas, nesam uz pagrabu vai ledusskapi!

MARINĒTI TOMĀTI
Tomāts ir vērtīgs un garšīgs dārzenis – tā vērtības avots ir, galvenokārt, pienskābe un ābolskābe, ko tas satur. Šīs skābes normalizē vielmaiņas procesus. Tomātos ir arī liels askorbīnskābes daudzums, kas spēj sacensties pat ar citrusaugiem. Tomāta šūnas ir ap 70% aizsargvielu, ko veido karotīni. Tomāti arī veicina kuņģa sulas izdali un uzlabo sirdsdarbību, jo tajos ir gana daudz kālija. Turklāt šis ir mazkaloriju dārzenis, kuru var lietot jebkurā diētā!

Klasiski marinēti tomāti:
Sastāvdaļas – uz 5 litriem marinādes būs nepieciešami 2,5 l 6% etiķa, 2 l ūdens, 400 g cukura, 150 g sāls un dažādas garšvielas –
10 g mārrutku, 10 g upeņu lapu, 20 g seleriju un pētersīļu zaļumu, 15 g estragona, 15 g diļļu, 5 g sarkano papriku, 3 - 4 g ķiploku vai 3 - 4 g kanēļa, 2 vai 3 g krustnagliņu, 2 - 3 g smaržīgo piparu, 2 g sīvās paprikas, 5 g lauru lapu (garšvielas, protams, var tikt mainītas atkarībā no tavām vēlmēm un patikas!)

Gatavošana – lai pagatavotu marinādi, ūdeni ar sāli un cukuru vāra aptuveni 10 minūtes, tad pieliek garšvielas un etiķi. Iegūto marinādi tur uz uguns 15 minūtes, jācenšas noturēt temperatūra, kas tuvu viršanai, taču nevajadzētu vārīt, lai nepieļautu aromātisko vielu iztvaikošanu. Pēc tam marinādi atdzesē un izkāš caur marli. Marlē palikušās garšvielas saliek burkās, kurās salikti arī paši tomātiņi. Tomātus pārlej ar marinādi un burkas aizvāko.

Marinēti tomāti ar ķiploku un papriku:
Sastāvdaļas – nelieli, stingri tomāti, ķiploki, bulgāru paprika, neliela buntīte seleriju lapu. Marinādei nepieciešams (uz vienu 3 l burku) 2 l ūdens, 2 ēdamkarotes sāls, 8 ēdamkarotes cukura, 100 ml 9% etiķa, 15 melnie pipari.

Gatavošana – ķiploku daiviņas sagriež vienādos gabalos, bet tā, lai tiktu saglabāta daiviņas forma. Tomātiem vietā, kur bijis kātiņš, iegriež ar nazi un iesprauž ķiploku daiviņu. Piparus sagriež gabaliņos tā, lai ar tiem varētu aizvietot brīvās vietas starp tomātiem, kad tie sakārtoti burciņās. Burkās kārto nedaudz seleriju lapu ar visiem kātiem, pa virsu pamīšus tomātus ar pipariem. Arī burkas augšdaļā uzliek selerijas. Marinādi gatavo šādi – uzvāra ūdeni kopā ar sāli un cukuru. Ar iegūto šķidrumu pārlej tomātus, patur aptuveni 10 minūtes, tad marinādi nolej, vēlreiz uzkarsē un atkal pārlej tomātiem uz 10 minūtēm. Nolej. Un visbeidzot pēdējo reizi atkārtoti uzvāra, izslēdz uguni, pielej etiķi un pārlej pāri tomātiem, burkas aizvāko, ietin segās uz nakti, līdz tās pilnībā atdziest.

MARINĒTI KABAČI
Kabacis ir lielisks dārzenis visām tievētgribētājām un tām, kuras iestājas par veselīgu uzturu. Kabači ir uzskatāmi par mazkaloriju dārzeni, taču satur veselu virkni vērtīgu vielu – olbaltumvielas, C, B2, PP vitamīnus, minerālvielas – varu, magniju, fosforu un kalciju. Par visvērtīgākajiem tiek uzskatīti izmērā mazie un jaunie kabači, kamēr tie vēl nav pārauguši. Marinēšanā kabacis ir neaizvietojams un to iecienījušas ne viena vien no mums!

Marinēti kabači ar ķiplokiem un zaļumiem:
Sastāvdaļas – aptuveni 6 kg mazu kabacīšu, 100 g pētersīļu un diļļu, 3 ēdamkarotes sāls, 7 ēdamkarotes cukura, 1/2 l etiķa, 1/2 l eļļas, 300 g ķiploku, pipari.

Gatavošana – mazos kabacīšus sagriež ripiņās un saliek kādā bļodā. Marinādei sakapā zaļumus, pievieno sāli, cukuru, etiķi, eļļu, sasmalcinātus ķiplokus un piparus. Kabačus pārlej ar marinādi un atstāj ievilkties aptuveni 3 stundas. Tad visu savieto burciņās, sterilizē 25 minūtes, aizvāko, apgriež otrādi un ļauj atdzist.

Marinēti kabači ar čilli pipariem:
Sastāvdaļas – kabači, čilli pipari, melnie pipari, dilles, baziliks, sīpols, ķiploks. Marinādei – 3 l ūdens, 6 ēdamkarotes sāls, 6 ēdamkarotes cukurs, 300 ml 9% etiķis.

Gatavošana – Kabačus sagriež ripiņās vai pusaplīšos, kārto burciņās pamīšus ar dillēm, baziliku, ķiplokiem, sīpoliem. Klāt pieber nedaudz melnos piparus, vienu lauru lapu uz burciņu un, protams, čilli piparus (vienu vai vairākus uz burciņu – tas pēc izvēles!). Marinādei savāra ūdeni ar cukuru un sāli, tad liek klāt etiķi. Karsto marinādi lej burciņas un tās liek karsēties ūdenī aptuveni 15 minūtes. Taču ūdenim nevajadzētu būt verdošam, lieliski būs 75 – 80 grādi! Pēc tam burciņas aizvāko, griež otrādi, atdzesē un nes uz pagrabu!

MARINĒTS ĶIRBIS
Nu, kas gan tas par rudeni bez ķirbja, un no tā pagatavotajiem ēdieniem? Kā nekā ķirbis ir viens no visvērtīgākajiem dārzeņiem, jo satur teju visas, mūsu organismam tik nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus – varu, dzelzi, magniju, kāliju, B, C, E, PP vitamīnus. Ķirbji ieteicami un nāk par labu pilnīgi visiem – lieliem, maziem, veciem un jauniem!

Ķirbis saldi pikantā marinādē:
Sastāvdaļas – 1 kg ķirbja, 700 g cukura, 1 – 1,5 ēdamkarotes etiķa esences (vai 25 g citronskābes), 2 kanēļa standziņas, krustnagliņas, smaržīgie pipari.

Gatavošana – ķirbi notīra, sagriež kubiņos, apkaisa ar cukuru un atstāj, lai tas atsulojas. Pēc laiciņa sulu nokāš, tai pievieno cukuru, kanēļa standziņas, krustnagliņas, smaržīgos piparus un katlā uzvāra. Ar iegūto šķidrumu pārlej ķirbju kubiņus un dara to vairakkārt, kamēr tie kļūst mīksti. Pēdējo reizi marinādi vāra kopā ar kubiņiem un pievieno etiķa esenci vai citronskābi (pēc izvēles). Pirmajā variantā marinējums būs etiķaināks un asāks, otrajā – maigāks. Vārot kubiņus jāizmanās, lai tos nepārvārītu un tie neizjuktu. Ķirbim jākļūst caurspīdīgam, bet ne izjukušam.

Marinēti ķirbji ar ķiplokiem un piparmētrām:
Sastāvdaļas – 1 kg ķirbja, 250 g cukura, 1 ēdamkarote sāls, 1/4 l baltvīna etiķa, 3 ķiploku daiviņas, 1 rīvēta citrona miziņa, 4 zariņi piparmētru.

Gatavošana – ķirbi sagriež kubiņos, samaisa ar cukuru, sāli, baltvīna etiķi, sagrieztām ķiploku daiviņām un 1 l ūdens. Traukam uzliek vāku un ļauj ievilkties aptuveni diennakti. Nākamajā dienā visu uzvāra un pasautē aptuveni 10 minūtes, līdz ķirbju kubiņi kļūst caurspīdīgi. Tad visu pilda burciņās, pievieno piparmētru zariņus un aizvāko. Atdzesē un nes uz pagrabu!






Saistītie raksti

Mājās gatavots ievārījums

HELOVĪNS klāt - pēdējā brīža IDEJAS

Konservēšana. Gatavojamies ziemai

Dažādais ĶIRBIS - 6 receptes

ĶIRBJU pankūkas ar KANĒĻA sviestiņu



Pastāsti draugiem: draugiem.lv twitter.com twitter.com

> Komentēt

Gurķu Anna (viesis), 2011. gada 18. augusts, 11:11

Marinēti gurķi mūsu ģimenē ir pamatēdiens :) :) :)

Ziņot par nekorektu komentāru
Gurķu Baiba (viesis), 2011. gada 18. augusts, 11:17

O mūsu ģimenē arī ! Un tomāti ar garšo!

Ziņot par nekorektu komentāru
Gurķu Baiba (viesis), 2011. gada 18. augusts, 11:18

Varbūt vēl kāda padalās ar kādu interesantu recepti ?

Ziņot par nekorektu komentāru
Niks (viesis), 2011. gada 18. augusts, 11:32

Nav skaidrs uz kādu daudzumu gurķu ir recepte ar ķiplokiem.

Ziņot par nekorektu komentāru
Virbule (viesis), 2011. gada 18. augusts, 11:34

Marinēti ķirbji ar ķiplokiem un piparmētrām izklausās pēc kaut kā ļoti interesanta, jāpamēģina!!!

Ziņot par nekorektu komentāru
1  2  


kontakti    |    reklāma    |    espati.lv    |    kļūsti par autoru    |    saistību atruna