espati.lv
Meklēt
Marinēti gurķi, tomāti, kabači un ķirbji

Marinēti gurķi, tomāti, kabači un ķirbji

Autors: Krista Bērziņa
Foto: www.bigstockphoto.com
2011 gada 18.augusts

>   Izdrukāt
>   Nosūtīt
Klāt ir tas brīdis, kad sācies lielais rosības laiks virtuvē. Tad, kad visas vasaras veltes svaigā veidā jau nobaud?tas, tiek sākti gatavoti krājumi ziemai. Vieni skābā, citi saldā, vēl kādi vīra, taču mūs šoreiz runāsim par marinēšanu. Konkrēti – par tomātu, gurķu, kabaču un ķirbju marinēšanu! Lasi tālāk, uzzini labākās receptes un meties marinēšanas maratonā arī tu!
 

Gurķis – veselīgais un visvairāk marinētais dārzenis
Gurķis, šķiet, ir dārzenis, kas varētu lepoties ar visvairāk marin?jumos izmantotā dārzeņa statusu! Pats par sevi šis dārzenis satur līdz pat 97% ūdens, 3% šķiedrvielu, 40% kālija, 10% nātrija, 7,5% kalcija, 20% fosfora un 7% hlora. Tas ir arī vērtīgs joda avots. Gurķu sula normalizē asinsspiedienu, stiprina nervu sistēmu, uzlabo ēstgribu, stiprina asinsvadus, kā arī uzlabo atmiņu. Turklāt gurķis arī ir visai noderīgs skaistumam – tā sastāvā esošā sil?cijsk?be stiprina matus un rūpējas par skaistu ādu!
 
Gurķi saldi skābā marinādē
Sastāvdaļas – 1 kg diezgan palielu gurķu, 1/2 l galda etiķa, 1/2 - 3/4 glāzes cukura, 6 - 8 krustnagliņas, kanēlis, mārrutka gabaliņš.
Gatavošana – gurķus nomazgā, nomizo, griež uz pusēm un izņem sēklas. Tālāk tos var sagriezt stienīšos vai kubiņos (pēc izvēles), sagrieztus liek bļodā vai burkā un pārlej ar etiķa šķīdumu. P?rlietos gurķus 12 stundas jātur aukstumā. Pēc noteiktā laika etiķi no gurķiem nolej, savāra to ar cukuru un pārējām piedevām. Marinādē ieliek gurķus un vīra uz lēnas uguns, līdz tie kļūst caurspīdīgi, bet nesav?r?s! Gurķus saliek burkā, bet marinādi savāra vēl stiprāku, tad lej uz gurķiem. Visam klāt pieliek nevārītus mārrutkus. Atdzesē, aizvāko un uzglabā vēsumā.
 
Gurķi ķiploku marinādē
Sastāvdaļas – gurķi, 3 ēdamkarotes sāls, 200 g cukura, 200 g 9% etiķa, 200 g eļļas, 1 ēdamkarote malti melnie pipari, 100 grami saspiesta ķiploka (ja garšo, var likt arī vairāk).
Gatavošana – gurķus nomazgā un sagriež stienīšos. Saber bļodā vai kādā citā traukā un liek virsū visas sastāvdaļas, notur aptuveni četras stundas. Pēc tam gurķus liek burciņās, pārlej ar marinādi, kas sanākusi no gurķu sulas, sterilizē aptuveni 10 minūtes, aizvāko un griež otrādi! Kad burciņas atdzisušas, nesam uz pagrabu vai ledusskapi!
 

Tomāts – sarkanais skaistulis
Tomāts ir vērtīgs un garšīgs dārzenis – tā vērtības avots ir, galvenokārt, pienskābe un ?bolsk?be, ko tas satur. Š?s skābes normalizē vielmaiņas procesus. Tomātos ir arī liels askorb?nsk?bes daudzums, kas spēj sacensties pat ar citrusaugiem. Tomāta šūnas ir ap 70% aizsargvielu, ko veido karot?ni. Tomāti arī veicina kuņģa sulas izdali un uzlabo sirdsdarbību, jo tajos ir gana daudz kālija. Turklāt šis ir mazkaloriju dārzenis, kuru var lietot jebkurā diētā!
 
Klasiski marinēti tomāti
Sastāvdaļas – uz 5 litriem marinādes būs nepieciešami 2,5 l 6% etiķa, 2 l ūdens, 400 g cukura, 150 g sāls un daž?das garšvielas – 10 g mārrutku, 10 g upeņu lapu, 20 g seleriju un pētersīļu zaļumu, 15 g estragona, 15 g diļļu, 5 g sarkano papriku, 3 - 4 g ķiploku vai 3 - 4 g kanēļa, 2 vai 3 g krustnagliņu, 2 - 3 g smarž?go piparu, 2 g s?v?s paprikas, 5 g lauru lapu (garšvielas, protams, var tikt mainītas atkarībā no tavām vēlmēm un patikas!)
Gatavošana – lai pagatavotu marinādi, ūdeni ar sāli un cukuru vīra aptuveni 10 minūtes, tad pieliek garšvielas un etiķi. Iegūto marinādi tur uz uguns 15 minūtes, jācenšas noturēt temperatūra, kas tuvu viršanai, taču nevajadzētu vārīt, lai nepieļautu aromātisko vielu iztvaikošanu. Pēc tam marinādi atdzesē un izkāš caur marli. Marlē palikušās garšvielas saliek burkās, kurās salikti arī paši tomātiņi. Tomātus pārlej ar marinādi un burkas aizvāko.
 
Marinēti tomāti ar ķiploku un papriku
Sastāvdaļas – nelieli, stingri tomāti, ķiploki, bulgāru paprika, neliela buntīte seleriju lapu. Marinādei nepieciešams (uz vienu 3 l burku) 2 l ūdens, 2 ēdamkarotes sāls, 8 ēdamkarotes cukura, 100 ml 9% etiķa, 15 melnie pipari.
Gatavošana – ķiploku daiviņas sagriež vienādos gabalos, bet tā, lai tiktu saglabāta daiviņas forma. Tomātiem vietā, kur bijis kātiņš, iegriež ar nazi un iesprauž ķiploku daiviņu. Piparus sagriež gabaliņos tā, lai ar tiem varētu aizvietot brīvās vietas starp tomātiem, kad tie sakārtoti burciņās. Burkās kārto nedaudz seleriju lapu ar visiem kātiem, pa virsu pamīšus tomātus ar pipariem. Arī burkas augšdaļā uzliek selerijas. Marinādi gatavo šādi – uzvāra ūdeni kopā ar sāli un cukuru. Ar iegūto šķidrumu pārlej tomātus, patur aptuveni 10 minūtes, tad marinādi nolej, vēlreiz uzkarsē un atkal pārlej tomātiem uz 10 minūtēm. Nolej. Un visbeidzot pēdējo reizi atkārtoti uzvāra, izslēdz uguni, pielej etiķi un pārlej pāri tomātiem, burkas aizvāko, ietin segās uz nakti, līdz tās pilnībā atdziest.
 

Kabacis – mazkaloriju brīnums
Kabacis ir lielisks dārzenis visām tievētgribētājām un tām, kuras iestājas par veselīgu uzturu. Kabači ir uzskatāmi par mazkaloriju dārzeni, taču satur veselu virkni vērtīgu vielu – olbaltumvielas, C, B2, PP vitamīnus, minerālvielas – varu, magniju, fosforu un kalciju. Par visvērtīgākajiem tiek uzskatīti izmērā mazie un jaunie kabači, kamēr tie vēl nav pārauguši. Marin?šan? kabacis ir neaizvietojams un to iecienījušas ne viena vien no mums!
 
Marinēti kabači ar ķiplokiem un zaļumiem
Sastāvdaļas – aptuveni 6 kg mazu kabac?šu, 100 g pētersīļu un diļļu, 3 ēdamkarotes sāls, 7 ēdamkarotes cukura, 1/2 l etiķa, 1/2 l eļļas, 300 g ķiploku, pipari.
Gatavošana – mazos kabac?šus sagriež ripiņās un saliek kādā bļodā. Marinādei sakapā zaļumus, pievieno sāli, cukuru, etiķi, eļļu, sasmalcinātus ķiplokus un piparus. Kabačus pārlej ar marinādi un atstāj ievilkties aptuveni 3 stundas. Tad visu savieto burciņās, sterilizē 25 minūtes, aizvāko, apgriež otrādi un ļauj atdzist.
 
Marinēti kabači ar čilli pipariem
Sastāvdaļas – kabači, čilli pipari, melnie pipari, dilles, baziliks, sīpols, ķiploks. Marinādei – 3 l ūdens, 6 ēdamkarotes sāls, 6 ēdamkarotes cukurs, 300 ml 9% etiķis.
Gatavošana – Kabačus sagriež ripiņās vai pusapl?šos, kārto burciņās pamīšus ar dillēm, baziliku, ķiplokiem, sīpoliem. Klāt pieber nedaudz melnos piparus, vienu lauru lapu uz burciņu un, protams, čilli piparus (vienu vai vairākus uz burciņu – tas pēc izvēles!). Marinādei savāra ūdeni ar cukuru un sāli, tad liek klāt etiķi. Karsto marinādi lej burciņas un tās liek karsēties ūdenī aptuveni 15 minūtes. Taču ūdenim nevajadzētu būt verdošam, lieliski būs 75 – 80 grādi! Pēc tam burciņas aizvāko, griež otrādi, atdzesē un nes uz pagrabu!
 

ķirbis – dārza karalis
Nu, kas gan tas par rudeni bez ķirbja, un no tā pagatavotajiem ?dieniem? Kā nekā ķirbis ir viens no visvērtīgākajiem dārzeņiem, jo satur teju visas, mūsu organismam tik nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus – varu, dzelzi, magniju, kāliju, B, C, E, PP vitamīnus. ķirbji ieteicami un nāk par labu pilnīgi visiem – lieliem, maziem, veciem un jauniem!
 
ķirbis saldi pikantā marinādē
Sastāvdaļas – 1 kg ķirbja, 700 g cukura, 1 – 1,5 ēdamkarotes etiķa esences (vai 25 g citronskābes), 2 kanēļa standziņas, krustnagliņas, smarž?gie pipari.
Gatavošana – ķirbi notīra, sagriež kubiņos, apkaisa ar cukuru un atstāj, lai tas atsulojas. Pēc laiciņa sulu nokāš, tai pievieno cukuru, kanēļa standziņas, krustnagliņas, smarž?gos piparus un katlā uzvāra. Ar iegūto šķidrumu pārlej ķirbju kubiņus un dara to vairakkārt, kamēr tie kļūst mīksti. Pēdējo reizi marinādi vīra kopā ar kubiņiem un pievieno etiķa esenci vai citronskābi (pēc izvēles). Pirmajā variantā marin?jums būs eti?ain?ks un asāks, otrajā – maigāks. Vērot kubiņus j?izman?s, lai tos nepārvārītu un tie neizjuktu. ķirbim jākļūst caursp?d?gam, bet ne izjukušam.
 
Marinēti ķirbji ar ķiplokiem un piparmētrām
Sastāvdaļas – 1 kg ķirbja, 250 g cukura, 1 ēdamkarote sāls, 1/4 l baltvīna etiķa, 3 ķiploku daiviņas, 1 rīvēta citrona miziņa, 4 zariņi piparmētru.
Gatavošana – ķirbi sagriež kubiņos, samaisa ar cukuru, sāli, baltvīna etiķi, sagrieztām ķiploku daiviņām un 1 l ūdens. Traukam uzliek vāku un ļauj ievilkties aptuveni diennakti. Nākamajā dienā visu uzvāra un pasautē aptuveni 10 minūtes, līdz ķirbju kubiņi kļūst caurspīdīgi. Tad visu pilda burciņās, pievieno piparmētru zariņus un aizvāko. Atdzesē un nes uz pagrabu! 





5 padomi ekonomiskai saimniekošanai virtuvē

Helovīns - mošķu nakts

SKĀBĒTI GURĶI krievu gaumē

MAZSĀLĪTI GURĶI - tradicionālie

10 neparastas marinādes gaļas cepšanai uz oglēm



Pastāsti draugiem: draugiem.lv twitter.com twitter.com
> Komentēt

Gurķu Anna (viesis), 2011 gada 18.augusts, 11:11

Marinēti gurķi mūsu ģimenē ir pamatēdiens :) :) :)

Ziņot par nekorektu komentāru
Gurķu Baiba (viesis), 2011 gada 18.augusts, 11:17

O mūsu ģimenē arī ! Un tomāti ar garšo!

Ziņot par nekorektu komentāru
Gurķu Baiba (viesis), 2011 gada 18.augusts, 11:18

Varbūt vēl kāda padalās ar kādu interesantu recepti ?

Ziņot par nekorektu komentāru
Niks (viesis), 2011 gada 18.augusts, 11:32

Nav skaidrs uz kādu daudzumu gurķu ir recepte ar ķiplokiem.

Ziņot par nekorektu komentāru
Virbule (viesis), 2011 gada 18.augusts, 11:34

Marinēti ķirbji ar ķiplokiem un piparmētrām izklausās pēc kaut kā ļoti interesanta, jāpamēģina!!!

Ziņot par nekorektu komentāru
1  2  


kontakti    |    reklāma    |    espati.lv    |    kļūsti par autoru    |    saistību atruna