espati.lv

Pašas gatavoti ĶIPLOKU GRAUZDIŅI – 3 smeķīgas variācijas

Pašas gatavoti ĶIPLOKU GRAUZDIŅI – 3 smeķīgas variācijas

Autors: Linda Krūmiņa
Foto: bigstockphoto.com
2015. gada 18. jūnijs

>   Izdrukāt
>   Nosūtīt

Ķiploku grauzdiņi laikam ir gardums, kas iederas gan mājas ballītēs, gan dažādās pasēdēšanās ar draugiem, gan arī, protams, svētkos. Un arī - Līgo svētkos! Ideāla uzkoda pie alus vai citiem dzērieniem. Un nav noslēpums, ka pašas gatavoti ķiploku grauzdiņi ir visgaršīgākie. Piedāvājam tev recepti, kā pagatavot gan kraukšķīgos, gan mīkstos ķiploku grauzdiņus, turklāt - idejas, kā tos papildināt un padarīt vēl gardākus ar dažādām piedevām!

Sastāvdaļas klasiskā receptē –
maize (tā var būt rupjmaize, ķieģelītis vai, piemēram, saldskābmaize), eļļa, ķiploki.

Papildus sastāvdaļas variācijām –
siers, majonēze, rupjmaize, saldskābmaize ar sēklām, svaigi zaļumi (dilles, lociņi u.c.).

Pagatavošanas divi varianti:

  • Kraukšķīgi ķiploku grauzdiņi – maizi sagriež vēlamajā formā, kas var būt gan stienīši, gan, piemēram, trijstūrīši, vai, ja gribas ko ļoti īpašu, tad var formu veidot pat ar piparkūku formiņu palīdzību. Maizi izkārto uz cepamās pannas, pārlej ar eļļu un liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta 180-200 grādiem. Cep, kamēr kraukšķīga, izņem no krāsns un nedaudz atdzesē. Ķiploku nomizo un saspiež ar ķiploku spiedi, pārkaisa grauzdiņiem. Otrs variants – ierīvē grauzdiņus ar ķiploka daiviņu, bet tas ir ilgāk un piņķerīgāk. Cik daudz ķiploka izmantot – atkarīgs no tā, cik stiprus grauzdiņus gribās.
  • Mīkstie ķiploku grauzdiņi – lai iegūtu mīkstus un nedaudz staipīgus ķiploku grauzdiņus, tos nevis cep uz pannas cepeškrāsnī, bet fritē eļļā, tāpat kā frī kartupeļus. Šis gan būs kalorijām vēl bagātāks uzkožamais, toties grauzdiņi būs mīksti un viegli sakožami. Rīkojas tāpat kā iepriekšējā receptē – maizi sagriež vēlamajā formā, liek sietiņā, gremdē iepriekš līdz vārīšanās temperatūrai sakarsētā eļļā, vāra, kamēr gatavi. Ņem ārā, notecina. Lai tiktu vaļā no maksimāli daudz liekās eļļas, liek uz papīra salvetēm, lai tās uzsūc lieko eļļu. Kad padzisuši, kaisa virsū saspiesto ķiploku!

Variāciju trīs varianti:

  • Ķiploku grauzdiņi ar sieru – gatavo tāpat kā klasiskos grauzdiņus, bet beigās vēl uzrīvē virsū sieru, ieliek cepeškrāsnī un apcep tik, lai siers izkūst. Var apkaisīt vēl ar, piemēram, svaigiem zaļumiem, lai ir skaisti un vēl smeķīgāk.
  • Ķiploku grauzdiņi ar sieru un majonēzi – rīkojas tāpat kā iepriekšējā receptē, tikai sarīvētajām sieram pievieno vēl arī nedaudz majonēzes. Otrs variants – majonēzi var uzspiest grauzdiņiem tad, kad siers jau izkusis. Arī te – ja vēlas, var pievienot beigās zaļumus.
  • Sēklu maizes ķiploku grauzdiņi – klasiskās receptes neliela variācija – maizi izvēlās tādu, kas satur daudz sēklu. Līdz ar to grauzdiņi sanāks vēl kraukšķīgāki un atšķirīgāki. Protams, arī te var pievienot gan sieru, gan majonēzi un zaļumus, ja vēlas.



Saistītie raksti

3 ĀTRI pagatavojami ēdieni, bez kuriem nav iedomājams LĪGO svētku galds

Piecas preces tūrismam un ceļošanai, bez kurām līgošana brīvā dabā nav iedomājama

5 veselīgi NAŠĶI, kuri piestāv JEBKURAI diētai

4 GARDAS idejas, ko vēl pagatavot KĒKSIŅU pannā

PĪRĀGI 3 gardās receptēs - ar speķi, sieru, olām un zaļumiem



Pastāsti draugiem: draugiem.lv twitter.com twitter.com

> Komentēt

gatis (viesis), 2016. gada 26. jūnijs, 17:31

normali

Ziņot par nekorektu komentāru



kontakti    |    reklāma    |    espati.lv    |    kļūsti par autoru    |    saistību atruna